Tentoonstelling Inside/Outside 2015

Projecten van ontwerpers uit de Expert classes Type design en Book design.
Boek, letter en alfabet verrassend vormgegeven.

inside_outside_2015

Iedere ontwerper is steeds op zoek naar het beste resultaat waarin de ‘trouvaille’ en de oplossing schuilt. In deze tentoonstelling laten boekontwerpers en letterontwerpers, laureaten en studenten, schetsmatig en digitaal hun projecten van begin- tot eindfase zien.
Niet alleen ontwerpen maar ook afgewerkte projecten, digitaal gedrukte boeken en nieuwe letters en alfabetten worden tentoongesteld.

Bekijk hier de tentoongestelde panelen van de vorige editie van de tentoonstelling:
– de panelen van de Expert class Book design

– de panelen van de Expert class Type design:

De opdrachten voor book design waren: een toneeltekst Arthur van Peter Verhelst en een cultuurhistorische studie van Elly Cockx-Indestege Een leven in dienst van de boekband, Berthe van Regemorter.

De toneeltekst Arthur kwam tot stand dank zij de medewerking van uitgeverij Bebuquin. Een jury bestaande uit de auteur en de docenten koos het ontwerp van Dylan Van Elewyck. De oplage werd genummerd van 1 tot 250. U kan een exemplaar bestellen bij het Plantin Instituut voor Typografie voor de prijs van 20€ + portokosten via dit bestelformulier.

Tijdens de opleiding type design komen alle facetten van het letterontwerpproces aan de orde, van handschrift tot drukletter, van conventies tot systematiseringen, van analoog tot digital en van specifieke details tot OpenType Layout features. Uiteindelijk maakt iedere ontwerper een aanzet van- of een nieuw lettertype. Dit resulteert o.m. in revivals van Renaissancistische boekletters waarvan uniek historisch materiaal (zoals stempels en matrijzen) zich bevindt in de collectie van het Museum Plantin-Moretus, tot geheel nieuwe hedendaagse displaylettertypen.

Voor type design doceert Frank E. Blokland, voor book design staan Antoon De Vylder en Paul Verrept in voor deze classes.

Een niet te missen kans om achter de schermen van ontwerpers te komen kijken…
Deze tentoonstelling vindt plaats in het Museum Plantin-Moretus, waar typografie van oudsher thuis is.

ONTWERPERS TYPE DESIGN

Ianthe Bato
Artur Frankowski
Jeroen Koning
Johan Van Looveren
Ray O’Meara
Michel Paré
Nicolas Portnoï
Lukas Schneider
Francesco Storer
Walda Verbaenen

ONTWERPERS BOOK DESIGN

Jasmijn de Boer
Dylan Van Elewyck
Joris Thys
Fulya Toper
Sarah Schrauwen
Nina Serebrenick
Charlotte Vitse

Opening op 1 augustus , 13 uur
Tentoonstelling t.e.m. 26 september 2015
Museum Plantin-Moretus