Nieuwsarchief: Nieuws

De Expert class Book design pakt uit met auteurs Leen Huet en Véronique Lambert

Start het nieuwe jaar met een boekontwerp voor Leen Huet en Véronique Lambert. Deze auteurs komen in de opleiding hun teksten voorstellen en jij verzorgt de cover en het binnenwerk…

Lees meer >

Start het nieuwe jaar met een boekontwerp voor Leen Huet en Véronique Lambert. Deze auteurs komen in de opleiding hun teksten voorstellen en jij verzorgt de cover en het binnenwerk voor hun nieuwste uitgave.

Lees verder

Sluiten

Leg eens een opleiding onder de kerstboom

Onze nieuwe korte modules zijn ideaal om jezelf of een dierbare cadeau te doen. Bekijk ons volledig aanbod van niet te missen opleidingen in het nieuwe jaar.

Lees verder >

Lees meer >

Onze nieuwe korte modules zijn ideaal om jezelf of een dierbare cadeau te doen. Bekijk ons volledig aanbod van niet te missen opleidingen in het nieuwe jaar.

Lees verder >

Sluiten

Boekje met liedteksten Elvis Peeters nu te koop

Het boekje met liedteksten van Elvis Peeters rolde onlangs van de persen. Peeters was de zanger van het legendarische Aroma Di Amore. Het fraai vormgegeven hebbeding, een ontwerp…

Lees meer >

Het boekje met liedteksten van Elvis Peeters rolde onlangs van de persen. Peeters was de zanger van het legendarische Aroma Di Amore. Het fraai vormgegeven hebbeding, een ontwerp van Lee Burden, is voor €14,95 te bestellen.
Lees verder >

Sluiten

Nieuw: workshops met een praktische introductie in multiscript typografie

Niemand minder dan Jo De Baerdemaeker en Fiona Ross zullen bij ons twee weekend-workshops houden rond Zuid-Aziatische en Arabische scripts. Tijdens de drie dagen combineren ze …

Lees meer >

Niemand minder dan Jo De Baerdemaeker en Fiona Ross zullen bij ons twee weekend-workshops houden rond Zuid-Aziatische en Arabische scripts. Tijdens de drie dagen combineren ze hoorcolleges met praktische oefeningen en krijgen de deelnemers de unieke opportuniteit om te werken met zeldzame bronnen uit de collecties van het museum Plantin-Moretus en de Non-Latin Type Collection van de universiteit van Reading. Voor deze twee weekend-workshops kan apart worden ingeschreven.
Lees meer >

Sluiten

Informatiebladen uitgelegd ‘voor beginners’

Van de hand van Marc Mombaerts verscheen in mei een nieuw boek gefocust op makers van informatiebladen, ledenbladen of personeelsbladen. Hoewel het boek zich richt op beginnende…

Lees meer >

Van de hand van Marc Mombaerts verscheen in mei een nieuw boek gefocust op makers van informatiebladen, ledenbladen of personeelsbladen. Hoewel het boek zich richt op beginnende vormgevers, kan het toch ook voor u interessant zijn.
Lees meer >

Sluiten

Grafische productie in vogelperspectief

Eerste college: 14.10.17
Uniek in Vlaanderen en Nederland.
Een concreet toepasbare cursus voor verantwoordelijken in grafische bedrijven en hun creatieve toeleveraars zoals…

Lees meer >

Eerste college: 14.10.17
Uniek in Vlaanderen en Nederland.
Een concreet toepasbare cursus voor verantwoordelijken in grafische bedrijven en hun creatieve toeleveraars zoals ontwerpers, art-directors, DTP-ers. Maar net zo goed voor mensen die drukwerk begeleiden of aankopen en met kennis van zaken willen meepraten met hun grafisch bedrijf.
Lees meer >

Sluiten

Studenten combineren oud en nieuw op één dag

De studenten van de zaterdagopleiding en van de Expert class Book design zoeken op zaterdag 3 juni de confrontatie op. Waar ze in de voormiddag zich zullen kunnen buigen over manuscripten…

Lees meer >

De studenten van de zaterdagopleiding en van de Expert class Book design zoeken op zaterdag 3 juni de confrontatie op. Waar ze in de voormiddag zich zullen kunnen buigen over manuscripten en wiegedrukken, zullen ze ‘s namiddags hun licht laten schijnen op hoogtechnologische productietechnieken in een modern bedrijf voor prepress en content-management. Eén van de studenten uit deze groep sluit de dag af met een voordracht over e-books en digitalisering.
Lees meer >

Sluiten

Cayman wint de Typografie-prijs kalenderwedstrijd

Tijdens de feestelijke prijsuitreiking, met zo’n honderd bezoekers, in het Awarehouse in Scherpenzeel reikte Paul Adriaensen, PR-manager Agfa en bestuurslid van ons Instituut,…

Lees meer >

Tijdens de feestelijke prijsuitreiking, met zo’n honderd bezoekers, in het Awarehouse in Scherpenzeel reikte Paul Adriaensen, PR-manager Agfa en bestuurslid van ons Instituut, de prijs voor Typografie uit aan Cayman uit Brugge voor hun originele Scheurkalender. Verder lezen.

Sluiten

Lovende kritieken voor Kijkverdriet

Op woensdag 1 februari verscheen er in de boekenbijlage van de krant De Morgen een erg lovende kritiek voor onze uitgave Kijkverdriet.

Verder lezen

Lees meer >

Op woensdag 1 februari verscheen er in de boekenbijlage van de krant De Morgen een erg lovende kritiek voor onze uitgave Kijkverdriet.

Verder lezen

Sluiten

Artdirector NRC wordt nieuwe docent Editoriaal ontwerp

Wij zijn heel blij dat Jan Paul van der Wijk heeft toegezegd om in mei het college Editoriaal ontwerp (krant en tijdschrift) te willen geven. Van der Wijk is artdirector / chef vormgeving…

Lees meer >

Wij zijn heel blij dat Jan Paul van der Wijk heeft toegezegd om in mei het college Editoriaal ontwerp (krant en tijdschrift) te willen geven. Van der Wijk is artdirector / chef vormgeving van NRC Media.
In 2006 ontwierp en ontwikkelde hij de nieuwe krant nrc.next. In 2010 kreeg deze krant een onderscheiding als Best designed newspaper van Europa. In 2013 werd hij genomineerd voor de Rotterdam Designprijs, voor de vormgeving van NRC Handelsblad en nrc.next.

Jan Paul geeft regelmatig gastlessen en lezingen, o.a. aan de École nationale supérieure des arts décoratifs in Parijs, de Rietveld Academie in Amsterdam, het IPJO in Leipzig, de Academie Minerva Groningen en binnenkort dus ook bij ons!

Dit college wordt gegeven op zaterdag 6 en 13 mei, van 10.00 tot 16.40 uur, in ons auditorium. Verder lezen.

Sluiten

Activiteiten Plantinia zijn bekend

Onze vriendenvereniging Plantinia heeft de kalender bekend gemaakt van een aantal geplande activiteiten. U kunt nog altijd aansluiten zodat u ook uitgenodigd wordt voor deze evenementen.…

Lees meer >

Onze vriendenvereniging Plantinia heeft de kalender bekend gemaakt van een aantal geplande activiteiten. U kunt nog altijd aansluiten zodat u ook uitgenodigd wordt voor deze evenementen. Het kan al vanaf 30 euro. Verder lezen.

Sluiten

Inside/Outside onder ruime belangstelling geopend

Zeventig boek- en typografieliefhebbers waren op de opening van de tentoonstelling van de studenten van de Expert classes afgekomen. U kan ze nog tot 27 januari 2017 gaan bekijken…

Lees meer >

Zeventig boek- en typografieliefhebbers waren op de opening van de tentoonstelling van de studenten van de Expert classes afgekomen. U kan ze nog tot 27 januari 2017 gaan bekijken in de tentoonstellingsruimte Kades-Kaden van Catapult. Enkele sfeerfoto’s.

Sluiten

Erik van Blokland over Variable Font Format

Het OpenType fontformaat gaat in de toekomst veranderen en op 1 oktober, aansluitend op de Academische zitting, konden ook de leden van de vriendenkring Plantinia een college hierover…

Lees meer >

Het OpenType fontformaat gaat in de toekomst veranderen en op 1 oktober, aansluitend op de Academische zitting, konden ook de leden van de vriendenkring Plantinia een college hierover volgen. Erik van Blokland kon mooie voorbeelden tonen van responsive lettering en legde uit welke richting het uitging met OpenType. Verder lezen.

Sluiten

Expert class Book design ‘in the picture’ te lezen op PluiZuit…

ARTHUR. Peter Verhelst, dichter, romanschrijver en regisseur in NTGent, schreef dit lyrisch libretto voor Muziektheater Transparant.
Dit boekje is mooi vormgegeven door Dylan…

Lees meer >

ARTHUR. Peter Verhelst, dichter, romanschrijver en regisseur in NTGent, schreef dit lyrisch libretto voor Muziektheater Transparant.
Dit boekje is mooi vormgegeven door Dylan Van Elewyck; sober maar doordacht. Waardoor het geheel aanvoelt als een kostbaar kleinood dat graag en met mondjesmaat gelezen wordt. Het is het resultaat van de Expert class Book design 2015 van het Plantin Instituut voor Typografie te Antwerpen.
> Meer info.

Sluiten

Artikel ‘Met de m van menselijk’

Op 8 september verscheen in de Standaard een artikel ‘Met de m van menselijk’. ‘Typografie roept heftige emoties op, zo bleek bij de lancering van het nieuwe Google-logo.’…

Lees meer >

Op 8 september verscheen in de Standaard een artikel ‘Met de m van menselijk’. ‘Typografie roept heftige emoties op, zo bleek bij de lancering van het nieuwe Google-logo.’

Lees meer >

Sluiten
tipozero_2015

Workshop ‘hoogdruk’ bij Tipozero

Op 24 april konden de studenten in de huid van een traditionele meester-drukker kruipen. Werken met loden en houten drukletters op papier geeft een heel andere wending aan het ontwerpproces…

Lees meer >

Op 24 april konden de studenten in de huid van een traditionele meester-drukker kruipen. Werken met loden en houten drukletters op papier geeft een heel andere wending aan het ontwerpproces en plaatst noties als compositie, schaal en korpsgrootte in een nieuw daglicht. Deze ervaring was heel leerrijk voor ontwerpers die hun vak digitaal geleerd hebben.
> Meer foto’s.

Sluiten
bbbeurs_2015_2

Boekbindbeurs Sint-Niklaas 2015

Op zondag 19 april stond het Plantin Instituut voor Typografie met een eigen stand op de Boekbindbeurs te Sint-Niklaas. De drukdemo trok opnieuw veel aandacht. Anders dan vorige …

Lees meer >

Op zondag 19 april stond het Plantin Instituut voor Typografie met een eigen stand op de Boekbindbeurs te Sint-Niklaas. De drukdemo trok opnieuw veel aandacht. Anders dan vorige keer werd er gedrukt met een kleine proefpers in plaats van een diepdrukpers. Heel veel dank aan de goede organisatie en aan onze vlijtige vrijwilligers Peter Van Lancker en Nina Serebrenick. Bekijk hier meer foto’s.

Sluiten
brussel_15_tn

Studiebezoek 06.03.2015 Brussel

De studenten trokken naar Brussel voor een drieluik studiebezoek omtrent het boek. Tijdens het eerste bezoek aan de Collection des Livres d’Artistes te Watermael konden …

Lees meer >

De studenten trokken naar Brussel voor een drieluik studiebezoek omtrent het boek. Tijdens het eerste bezoek aan de Collection des Livres d’Artistes te Watermael konden ze een grote dosis bijzondere uitgaven doorbladeren en reflecteren over de grens van wat nog wel of geen boek meer is. In de Koninklijke Bibliotheek kregen ze inzicht in de moeilijke opgave van het bewaren van boeken voor de volgende generaties. Dit werd zeer tastbaar wanneer de gids hen meenam door de ingewikkelde wandelgangen van deze instelling. Tot slot bezochten ze de Bibliotheca Wittockiana waar ze een zeer exclusieve collectie boekbanden konden bewonderen.

Sluiten

Proefpers gezocht

Het instituut neemt regelmatig deel aan vakbeurzen met een demo druktechnieken. Beursgangers kunnen een typocard drukken op een kleine drukpers en mee naar huis nemen. Voor deze…

Lees meer >

Het instituut neemt regelmatig deel aan vakbeurzen met een demo druktechnieken. Beursgangers kunnen een typocard drukken op een kleine drukpers en mee naar huis nemen. Voor deze drukdemonstraties zijn we op zoek naar een kleine proefpers die getransporteerd kan worden. We denken aan een model dat we hiervoor in bruikleen nemen bij Kunstwerkt vzw. De druktechniek die we gebruiken, is in eerste instantie hoogdruk. Info of aanmelden kan via Sarah Daeleman, coördinator van het instituut.

Sluiten

Pas afgestudeerd

Op 21.9.2014 kregen de studenten van de Expert classes Typografie & Vormgeving hun diploma. Ze hebben deze opleiding gevolgd om zich verder te verdiepen in hun vak als grafisch…

Lees meer >

Op 21.9.2014 kregen de studenten van de Expert classes Typografie & Vormgeving hun diploma. Ze hebben deze opleiding gevolgd om zich verder te verdiepen in hun vak als grafisch vormgever. Als expert met de nodige achtergrondkennis gaan ze verder hun eigen weg: Stefaan Augustijnen, Saraai De Haan, Marguerite Lenaerts en Esther Noben.
> Lees verder.

Sluiten