Nieuwsarchief: Events

Mooi verrassingscadeau voor Chris Coppens

Chris Coppens was tot tien jaar geleden onze docent Boekwetenschap. Voor zijn zeventigste verjaardag heeft de Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis een mooi verrassingscadeau …

Lees meer >

Chris Coppens was tot tien jaar geleden onze docent Boekwetenschap. Voor zijn zeventigste verjaardag heeft de Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis een mooi verrassingscadeau gemaakt, een festschrift met essays over boeken en boekgeschiedenis.
Verder lezen >


Expert class Boekontwerp in een nieuwe formule

De Expert class Boekontwerp krijgt vanaf volgend jaar een nieuwe formule. Tijdens dit practicum word je gedurende acht lesdagen begeleid doorheen het volledige ontwerpproces van een boekproject.

Docent: Johan Van Looveren
Aanvang: vrijdag 25 januari 2019
Lessenrooster: acht vrijdagen: 25 januari, 22 februari, 15 maart, 5 en 26 april, 17 mei, 7 juni en 23 augustus 2019, telkens van 10.00 tot 16.40 uur.
De jurering is op 21 juni 2019.
Locatie: Museum Plantin-Moretus, Vrijdagmarkt 22, 2000 Antwerpen
Inschrijvingsgeld: 1200 euro
Download hier onze flyer (pdf).
Er is ook een traject waar je dit practicum combineert met vijf hoorcolleges op zaterdagvoormiddag.
Lees verder >


Stralende gezichten op de academische zitting

Academische zitting 2018

Negen studenten ontvingen op zaterdag 22 september hun diploma van geaggregeerde van het Plantin Instituut voor Typografie. Dat gebeurde op een academische zitting in het grote salon, de portrettenzaal van het Museum Plantin-Moretus. We hadden ook een gastspreker uit Nederland en mooie muziek door een celliste. Met het mooie nazomerweer konden we de receptie buiten houden in de tuin van galerie De Zwarte Panter.
Lees verder >

Sluiten

Korte module App design

Wil je een aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke app laten ontwikkelen, maar weet je niet waar je moet beginnen bij de briefing aan je developers? Je leert het allemaal in de korte…

Lees meer >

Wil je een aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke app laten ontwikkelen, maar weet je niet waar je moet beginnen bij de briefing aan je developers? Je leert het allemaal in de korte module Application Design & User Experience.

Het ontwikkelingsproces wordt van begin tot eind doorlopen: van design tot distributiekanalen en van platform tot prijsbepaling. Verder leer je over de trends en de do’s en don’ts op het gebied van de hedendaagse apps. Dit alles om ervoor te zorgen dat je klanten jouw app met plezier gebruiken en blijven gebruiken.

App design
Deze module bestaat uit twee namiddagen en wordt gegeven door Stan Lemmens (docent Grafische en Digitale Media aan de Arteveldehogeschool Gent). De lessen vinden plaats op zaterdag 24 maart en zaterdag 21 april van 13.50 tot 16.40 uur in het Museum Plantin-Moretus.

Zaterdag 24 maart en 21 april 2018

Lees verder >

Sluiten

Typosium 2016

Typosium XI van Initiaal, zaterdag 27 augustus 2016, in de lokalen van Mediahuis te Antwerpen.

Léés mijn boek! Welke rol had, heeft en zal de uitgever hebben, en welke de producent?…

Lees meer >

Typosium XI van Initiaal, zaterdag 27 augustus 2016, in de lokalen van Mediahuis te Antwerpen.

Léés mijn boek! Welke rol had, heeft en zal de uitgever hebben, en welke de producent?
Er is vandaag de dag veel aandacht voor boeken… in beperkte kring. “Uitgeven in al zijn facetten” zou de ondertitel van het elfde Zomertyposium van Initiaal kunnen luiden. We hebben vier sprekers bereid gevonden in te gaan op het thema, namelijk Stijn Van Rossem, Rudy Vanschoonbeek, Lidewijde Paris en Jan Spiegelenberg.

Programma

10.00 u. Ontvangst met koffie

10.20 u. Welkomstwoord

10.30 u. Frank Jaspers, krantenuitgeverij Mediahuis

10.40 u. Het gevecht met de boeken – Stijn Van Rossem

11.40 u. Er kunnen niet genoeg boeken verschijnen – Rudy Vanschoonbeek

12.40 u. Voorstelling typosiumprent door Jean-Claude Salemi (franstalig)

13.00 u. Lunch

14.00 u. Hans van der Meij, uitgeverij Brill

14.15 u. Een oplage van één – Jan Spiegelenberg

15.15 u. Hoe werkt literatuur? – Lidewijde Paris

16.15 u. Afsluiting met een drankje

17.00 u. Einde

Vanwege de tijdelijke sluiting van het Museum Plantin Moretus voor renovatie, gaat het Typosium 2016 door in het auditorium van het Mediahuis, Katwilgweg 2 in 2050 Antwerpen.


Inschrijven en deelnameprijs Inschrijven kan via de website www.initiaal.be of via een email naar: info@initiaal.be.


De deelname bedraagt:

· ofwel € 40 voor toegang inclusief lunch;
· ofwel € 95 voor toegang inclusief lunch én de typosiumprent

Betaling kan op het rekeningnummer: BE50 9795 9286 5318 t.a.v. Connie Wera (BIC: ARSPBE22).

Sluiten

Demo Handboekbinden

Op zaterdag 26 maart konden de studenten een ervaren boekbindster, Françoise Bausart, aan het werk zien in IKA Mechelen. Tijdens deze demonstratie van de vlinderband werden zij…

Lees meer >

Op zaterdag 26 maart konden de studenten een ervaren boekbindster, Françoise Bausart, aan het werk zien in IKA Mechelen. Tijdens deze demonstratie van de vlinderband werden zij ingewijd in de kneepjes van het vak. Ondertussen deelde de experte haar visie mee op het vlak van boekbinden en gaf ze enkele weetjes prijs.
Zo bijvoorbeeld dat er in Frankrijk nog maar vijf ‘echte schrijvers’ zijn en dat boeken – zoals mensen – in de breedte uitzetten en niet in de lengte…
Een bijzondere demo waarbij de studenten een glimp konden opvangen van de wondere wereld die parallel bestaat naast het industriële binden.
> Bekijk foto’s.

Sluiten

Studiebezoek Igepa / Graphius

Op donderdag 3 maart 2016 bezochten de studenten achtereenvolgens papiergroothandel Igepa en drukkerij/binderij Graphius. Bij Igepa kregen ze inzicht in de grote diversiteit…

Lees meer >

Op donderdag 3 maart 2016 bezochten de studenten achtereenvolgens papiergroothandel Igepa en drukkerij/binderij Graphius. Bij Igepa kregen ze inzicht in de grote diversiteit aan papiersoorten voor drukwerk vandaag de dag en de laatste tendensen in deze sector. Tijdens het bezoek aan Graphius wierpen ze een uitgebreide blik achter de schermen van de productie van tijdschriften, boeken en allerhande drukwerk. De machinerie in werking zien geeft extra inzicht in het productieproces dat eerder tijdens de lessen besproken werd. Een mooie aanvulling. Een interessante trip voor onze expert vormgevers.
>>> Bekijk de foto’s.

Sluiten

Tentoonstelling Meermanno

In de sporen van Plantin

Projecten uit de Expert classes Type design en Book design van het Plantin Instituut voor Typografie te Antwerpen, met een overzichtstentoonstelling in …

Lees meer >

In de sporen van Plantin

Projecten uit de Expert classes Type design en Book design van het Plantin Instituut voor Typografie te Antwerpen, met een overzichtstentoonstelling in het prestigieuze Museum Meermanno, Huis van het Boek in Den Haag.
Opening: vrijdag 6 november 16 uur.
Boek- en letterontwerpers laten hun projecten van schets- tot eindfase zien…
Iedere ontwerper is steeds op zoek naar het beste resultaat waarin de ‘trouvaille’ en de oplossing schuilt. In deze tentoonstelling tonen de laureaten van de afgelopen jaren hun resultaten.
Niet alleen ontwerpen maar ook dummies, digitaal gedrukte boeken nieuwe letters en alfabetten worden tentoongesteld.
Deze overzichtstentoonstelling loopt van 6 november 2015 tot en met 21 februari 2016 van 11–17 uur, maandag gesloten.

Museum Meermanno / Huis van het Boek
Prinsessegracht 30, 2514 AP Den Haag

Bekijk de uitnodiging.

Sluiten

Drukdemo Boekkunstbeurs Leiden

Tijdens het weekend van 31 oktober & 1 november organiseerde het instituut drukdemo’s op de beurssstand.Voorbijgangers kregen de kans om een drukplaatje in te inkten…

Lees meer >

Tijdens het weekend van 31 oktober & 1 november organiseerde het instituut drukdemo’s op de beurssstand.Voorbijgangers kregen de kans om een drukplaatje in te inkten en af te drukken. Wat werd er precies gedrukt? Iedereen had de keuze tussen vier ontwerpen uit de reeks TypoCards. Deze ontwerpen stonden gegraveerd in een flexo dukplaat dat in hoogdruk gedrukt kan worden. Met heel veel dank aan onze vrijwilligers Marie Vandevoorde, Michel Paré en Mark Van Pée!
>Bekijk de foto’s.

Sluiten

Studiebezoek KASK

Op 16 oktober 2015 trokken de studenten naar het atelier te KASK Gent om grafische druktechnieken zelf te ondervinden. Onder leiding van Vladimir Ivaneanu konden ze proeven van droge…

Lees meer >

Op 16 oktober 2015 trokken de studenten naar het atelier te KASK Gent om grafische druktechnieken zelf te ondervinden. Onder leiding van Vladimir Ivaneanu konden ze proeven van droge naald, hard ground, prontoplate, … en zelf een afdruk maken op een drukpers. Een onontbeerlijke ervaring voor deze experten in wording.
>>> Bekijk de foto’s.

Sluiten

Start expert class Book design

Eerste college: 13 januari 2017.
Boektypografie is het ‘nec plus ultra’ van de typografie.
Ben je geïnteresseerd in boeken en wil je je specialiseren in hun vormgeving,…

Lees meer >

Eerste college: 13 januari 2017.
Boektypografie is het ‘nec plus ultra’ van de typografie.
Ben je geïnteresseerd in boeken en wil je je specialiseren in hun vormgeving, dan is dit practicum een ‘must’.
> Lees verder.

Sluiten

Start expert class Book design

Eerste college: 13 november.
Boektypografie is het ‘nec plus ultra’ van de typografie.
Ben je geïnteresseerd in boeken en wil je je specialiseren in hun vormgeving,…

Lees meer >

Eerste college: 13 november.
Boektypografie is het ‘nec plus ultra’ van de typografie.
Ben je geïnteresseerd in boeken en wil je je specialiseren in hun vormgeving, dan is dit practicum een ‘must’.
> Lees verder.

Sluiten

Start module Grafische productie

Eerste college: 17.10
Uniek in Vlaanderen en Nederland.
Een concreet toepasbare cursus voor verantwoordelijken in grafische bedrijven en hun creatieve toeleveraars zoals ontwerpers,…

Lees meer >

Eerste college: 17.10
Uniek in Vlaanderen en Nederland.
Een concreet toepasbare cursus voor verantwoordelijken in grafische bedrijven en hun creatieve toeleveraars zoals ontwerpers, art-directors, DTP-ers. Maar net zo goed voor mensen die drukwerk begeleiden of aankopen en met kennis van zaken willen meepraten met hun grafisch bedrijf.
> Lees meer

Sluiten

Start expert class Type design

Eerste college: 18 november.
Wat zijn de geheimen van het letterontwerpen en hoe maak ik mijn eigen font?
Je verkent de onderliggende structuren van karakters. Je leert een lettertype…

Lees meer >

Eerste college: 18 november.
Wat zijn de geheimen van het letterontwerpen en hoe maak ik mijn eigen font?
Je verkent de onderliggende structuren van karakters. Je leert een lettertype ontwerpen en beter inzicht krijgen in fontproductie en -software.
> Lees meer.

Sluiten

Antoon De Vylder

Laureaatschap Honoris Causa
Plantin Instituut voor Typografie

Op 26 september 2015 werd het Laureaatschap Honoris Causa uitgereikt tijdens de Academische Zitting van het Plantin…

Lees meer >

Laureaatschap Honoris Causa
Plantin Instituut voor Typografie

Op 26 september 2015 werd het Laureaatschap Honoris Causa uitgereikt tijdens de Academische Zitting van het Plantin Instituut voor Typografie in het Museum Plantin-Moretus.

Een jury bestaande uit misjel Vossen, Johan Van Looveren, Jo De  Baerdemaeker, Louis Van den Eede, Erik Michiels en Herbert Binneweg nomineerden Antoon De Vijlder, boektypograaf.
Deze eretitel werd uitgereikt uit erkentelijkheid voor zijn belangrijke verdiensten op het gebied van de Typografie in Vlaanderen.

Lees meer >

Sluiten

Book design Printing

Bekijk de video waarin de panelen voor de tentoonstelling Inside/Outside in productie gaan. …

Lees meer >

>>> Bekijk de video waarin de panelen voor de tentoonstelling Inside/Outside in productie gaan.

Sluiten

Tentoonstelling Inside/Outside

Op 1 augustus opende de tentoonstelling van projecten uit de Expert class Type design en Expert class Book design. Ontwerpers van deze beide classes laten hun projecten en schetsen…

Lees meer >

Op 1 augustus opende de tentoonstelling van projecten uit de Expert class Type design en Expert class Book design. Ontwerpers van deze beide classes laten hun projecten en schetsen zien, fonts, dichtbundels, plaquettes en boeken.
Museum Plantin-Moretus, tentoonstellingszaal van het Prentenkabinet, gelijkvloers.

> Lees meer…

Sluiten

Zomertyposium 2015

Jaarlijks organiseert Initiaal, de studenten/alumni-organisatie van het Plantin Instituut voor Typografie, een Zomertyposium. Tijdens deze studiedag komen onderwerpen aan…

Lees meer >

Jaarlijks organiseert Initiaal, de studenten/alumni-organisatie van het Plantin Instituut voor Typografie, een Zomertyposium. Tijdens deze studiedag komen onderwerpen aan bod, die raakvlakken hebben met typografie, boekverzorging, boekproductie en (druk)technieken.

Typosium X ‘Verborgen schatten’ vindt plaats op zaterdag 29 augustus 2015 vanaf 10 uur. U vindt het programma op de website van Initiaal. > Lees verder.

Sluiten

Start Expert class Type design

Eerste college: 18 november.
Wat zijn de geheimen van het letterontwerpen en hoe maak ik mijn eigen font?
Je verkent de onderliggende structuren van karakters. Je leert een lettertype…

Lees meer >

Eerste college: 18 november.
Wat zijn de geheimen van het letterontwerpen en hoe maak ik mijn eigen font?
Je verkent de onderliggende structuren van karakters. Je leert een lettertype ontwerpen en beter inzicht krijgen in fontproductie en -software.
> Lees meer.

Sluiten

NIEUW: korte module Grafische productie

Een concreet toepasbare cursus voor verantwoordelijken in grafische bedrijven en hun creatieve toeleveraars.

Lees meer.

Lees meer >

Een concreet toepasbare cursus voor verantwoordelijken in grafische bedrijven en hun creatieve toeleveraars.

> Lees meer.

Sluiten

Academische Zitting 2015

Op 24 januari 2015 werd de nieuwjaarsreceptie gehouden in het Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet. Dit jaarlijks terugkerend evenement is een belangrijk netwerkmoment voor…

Lees meer >

Op 24 januari 2015 werd de nieuwjaarsreceptie gehouden in het Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet. Dit jaarlijks terugkerend evenement is een belangrijk netwerkmoment voor de sympathisanten van het instituut. Oud-studenten worden automatisch lid van de vriendenvereniging Plantinia, ook sympathisanten en bedrijven kunnen vriend worden. Verder werd teruggeblikt op de activiteiten van vorig jaar en werden nieuwe initiatieven aangekondigd, waaronder de Expert class App design.

Sluiten

Start Expert class Book design

Eerste les: 14 november.
Boektypografie is het ‘nec plus ultra’ van de typografie.
Ben je geïnteresseerd in boeken en wil je je specialiseren in hun vormgeving, dan…

Lees meer >

Eerste les: 14 november.
Boektypografie is het ‘nec plus ultra’ van de typografie.
Ben je geïnteresseerd in boeken en wil je je specialiseren in hun vormgeving, dan is dit practicum een ‘must’.
> Lees verder.

Sluiten