Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
Slide 8
Slide 9
Slide 10
Slide 11
Slide 12
Slide 13
Slide 14
Slide 15
Slide 16
Slide 17
Slide 18
Slide 19
Slide 20
Slide 21
Slide 22
Slide 23
Slide 24
Slide 25
Slide 26
Slide 27
Slide 28
Slide 29
Slide 30
Slide 31
Slide 32
Slide 33
Slide 34
Slide 35
Slide 36
Slide 37
Slide 38
Slide 39
Slide 40
Slide 41
Slide 42
Slide 43
Slide 44
Slide 45
Slide 46
Slide 47
Slide 48
Slide 49
Slide 50
Slide 51
Slide 52
Slide 53
Slide 54
Slide 55
Slide 56
Slide 57
Slide 58
Slide 59
Slide 60

EVENTS AND SYMPOSIA

Mooi verrassingscadeau voor Chris Coppens

Chris Coppens was tot tien jaar geleden onze docent Boekwetenschap. Voor zijn zeventigste verjaardag heeft de Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis een mooi verrassingscadeau gemaakt, een festschrift met essays over boeken en boekgeschiedenis.
Verder lezen >


Expert class Boekontwerp in een nieuwe formule

De Expert class Boekontwerp krijgt vanaf volgend jaar een nieuwe formule. Tijdens dit practicum word je gedurende acht lesdagen begeleid doorheen het volledige ontwerpproces van een boekproject.

Docent: Johan Van Looveren
Aanvang: vrijdag 25 januari 2019
Lessenrooster: acht vrijdagen: 25 januari, 22 februari, 15 maart, 5 en 26 april, 17 mei, 7 juni en 23 augustus 2019, telkens van 10.00 tot 16.40 uur.
De jurering is op 21 juni 2019.
Locatie: Museum Plantin-Moretus, Vrijdagmarkt 22, 2000 Antwerpen
Inschrijvingsgeld: 1200 euro
Download hier onze flyer (pdf).
Er is ook een traject waar je dit practicum combineert met vijf hoorcolleges op zaterdagvoormiddag.
Lees verder >


Stralende gezichten op de academische zitting

Academische zitting 2018

Negen studenten ontvingen op zaterdag 22 september hun diploma van geaggregeerde van het Plantin Instituut voor Typografie. Dat gebeurde op een academische zitting in het grote salon, de portrettenzaal van het Museum Plantin-Moretus. We hadden ook een gastspreker uit Nederland en mooie muziek door een celliste. Met het mooie nazomerweer konden we de receptie buiten houden in de tuin van galerie De Zwarte Panter.
Lees verder >

AGENDA

Debat ‘Made in Belgium’

Vrijdag 30 november, 19 uur, Mutsaardstraat 31, Antwerpen
Waarom is er zo weinig bekend is over de geschiedenis van grafisch ontwerp in België? Over deze vraag debatteren Hugo Puttaert, Katrien Van Haute, Tom Hautekiet, Bas Rogiers en Thomas Crombez (moderator). De geschiedenis van grafisch ontwerp in België is een grotendeels ongeschreven geschiedenis. Toch zijn er tal van belangrijke ontwerpers actief geweest in België. Om enkel de grootste namen te noemen: Edgard Darimont, Jos. Léonard, Alfred Ost, Lucien De Roeck, Michel Olyff, Rob Buytaert, Paul Ibou, Gert Dooreman… en vele anderen.
In het Tempelgebouw van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen (Mutsaardstraat 31)

Baroque Book Design tentoonstelling

Nog tot 6 januari 2019, museum Plantin-Moretus, Antwerpen.
Hoe evolueerde het boek in de barok? Waarom werkte een uitgever als Balthasar I Moretus samen met vooraanstaande kunstenaars zoals Peter Paul Rubens? En hoe vernieuwen uitgevers nu het boekenvak?

Collectors’ day

Zondag 16 december, Museum Plantin-Moretus
Verzamelaars en verkopers van kostbare boeken vertellen straffe verhalen bij boeken die boeken die ze meebrengen. Je kan luisteren naar Francis Van Glabbeek, Eddy Kerssens, Marcus de Schepper, Johan Pas, Dirk-Emma Baestaens en Marc Claeys. Tijdens een bijzondere EHBO-cursus leer je hoe je kostbare boeken het best kan manipuleren, een zachte reiniging kan geven of opbergen.

Meer events?

Een overzicht van de (typo)grafische events van het voorjaar vind je hier.

Het Plantin Instituut voor Typografie organiseert Posthogeschool-opleidingen Expert classes Typografie & Vormgeving. Als autonoom instituut biedt het een uniek 2-jarig curriculum aan waarin theoretische inzichten en historische achtergronden gecombineerd worden met actuele technische kennis en praktische vaardigheden. Ben je geïnteresseerd in korte opleidingen, dan kun je kiezen uit zes korte modules die onderdeel zijn van de Expert classes Typografie & Vormgeving. Het instituut organiseert daarnaast practica Expert class Boekontwerp en Expert class Type design, die jaarlijks worden gegeven.

NEWS
ATypI 2018 liet Antwerpen schitteren

Mis ons verslag niet van de ATypI-conferentie, hier in Antwerpen. Ook Frank Blok ... Read more >

Mis ons verslag niet van de ATypI-conferentie, hier in Antwerpen. Ook Frank Blokland, onze studenten en onze alumni kregen er podium-tijd. Sommige talks zijn ondertussen op YouTube te bekijken. We wijzen je de weg naar een aantal aanraders.
Lees verder >

Close
Verzamelaarsdag in MPM op 16 december

Op zondag 16 december komen verzamelaars en verkopers van kostbare boeken straff ... Read more >

Op zondag 16 december komen verzamelaars en verkopers van kostbare boeken straffe verhalen vertellen bij boeken die boeken die ze meebrengen. Je kan komen luisteren naar Francis Van Glabbeek, Eddy Kerssens, Marcus de Schepper, Johan Pas, Dirk-Emma Baestaens en Marc Claeys. Tijdens een bijzondere EHBO-cursus leer je hoe je kostbare boeken het best kan manipuleren, een zachte reiniging kan geven of opbergen.
Lees verder >

Close
Schrijf nu in: drie zaterdagen boekwetenschap

Je kan nu apart inschrijven voor het college Boekwetenschap, gegeven door Dr. Go ... Read more >

Je kan nu apart inschrijven voor het college Boekwetenschap, gegeven door Dr. Goran Proot. De lessen beginnen bij de productie van het handschrift in de oudheid en de middeleeuwen, en eindigen bij de industrialisering van de boekproductie. Niet te missen.

Lees verder >

Close
(Nederlands) Kort overzicht van ons opleidingsaanbod

Sorry, this entry is only available in Nederlands. ... Read more >

Sorry, this entry is only available in Nederlands.

Close
Lid-worden-Plantinia

©2018 | Privacypolicy